instagram

Όμιλος

Ο «Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Κέας», (για συντομία ΝΑΟ ΚΕΑΣ ή Όμιλος) είναι αθλητικό σωματείο με έδρα το νησί της Κέας (Τζια).

Το σωματείο ιδρύθηκε το 2005 με 25 ιδρυτικά μέλη. Τα έτη 2006 - 2007 έλαβαν χώρα οι πρώτες ενέργειες για την απόκτηση ναυταθλητικού εξοπλισμού με την αγορά μεταχειρισμένων σκαφών ιστιοπλοΐας τριγώνου και του συναφούς εξοπλισμού τους. Το 2008 άρχισαν συντονισμένες προσπάθειες για την οικονομική ενίσχυση του Ομίλου και σιγά σιγά φτάνουμε στο 2010, οπότε έγινε το μεγάλο ξεκίνημα στις δραστηριότητες του με την εγγραφή αθλητών, την εσωτερική οργάνωση του Ομίλου και την διαμόρφωση των εγκαταστάσεών του. Το 2012 συνεχίσθηκε η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου με τη συγκρότηση προαγωνιστικής ομάδας και τη διεξαγωγή σεμιναρίων κολύμβησης.

Από την ίδρυση του ο ΝΑΟ ΚΕΑΣ έχει κατά περίπτωση οργανώσει, συνδιοργανώσει ή συμβάλει στη διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων σεμιναρίων μαθημάτων κολύμβησης, ιστιοπλοΐας κλπ. Έτσι ενδεικτικά αναφέρουμε τα παρακάτω:

  • Διοργάνωση μαθημάτων ιστιοπλοΐας τριγώνου για παιδιά σχολικής ηλικίας με σκάφη ‘Οπτιμιστ και Λέιζερ.
  • Διοργάνωση μαθημάτων κολύμβησης στον όρμο του Οτζιά για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.
  • Παροχή συνδρομής στη διοργάνωση αγώνων όρθιας σανιδοκωπηλασίας (Stand up Paddle Race), που διοργανώνονται τα τελευταία τρία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία στο νησί.

Μεταξύ των καταστατικών σκοπών του είναι να ενθαρρύνει και να καλλιεργεί την αγάπη προς την θάλασσα με τη διάδοση των θαλάσσιων αθλημάτων, να διοργανώνει πολιτιστικές, ψυχαγωγικές και μορφωτικές εκδηλώσεις και να συνεργάζεται με άλλους φορείς για την προώθηση των αθλημάτων που έχουν σχέση με τη θάλασσα.

Το όραμα όλων όσων συνέβαλαν στη δημιουργία του Ομίλου μας είναι να έρθουν τα παιδιά και οι νέοι της Κέας κοντά στη θάλασσα και τον ναυτικό αθλητισμό. Σταθερή επιδίωξή μας είναι να μεταδώσουμε στα παιδιά μας την αγάπη αλλά και τον σεβασμό προς τη θάλασσα. Για να επιτευχθεί δε o στόχος αυτός δεν υπάρχει καλύτερο από την εξοικείωση με το θαλασσινό στοιχείο. Ζούμε σε μία χώρα που περιτριγυρίζεται από θάλασσα. Είμαστε ένας λαός κατεξοχήν ναυτικός. Οι Έλληνες μέσα στους αιώνες μεγαλούργησαν μέσω των θαλασσίων οδών. Στον ΝΑΟ ΚΕΑΣ όραμα μας είναι να αποκτήσουν τα παιδία μας ναυτοσύνη.

 

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

Η Τρίαινα στόχων στου ΝΑΟ ΚΕΑΣ συνίσταται στα ακόλουθα:

  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
  • ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ (ΟΜΑΔΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΑΡΩΓΗΣ)

Αναλυτικότερα:

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Βασικός στόχος είναι να αποτελέσει ο Όμιλός μας φορέα ανάπτυξης και διάδοσης του ναυταθλητισμού στο νησί της Κέας, πρωτίστως όμως να διαδώσει την αγάπη και τον σεβασμό προς τη θάλασσα.

Σκοπός του ΝΑΟ ΚΕΑΣ είναι να προσφέρει ναυταθλητικές δραστηριότητες κυρίως σε νέους, που έως τώρα δεν είχαν εξοικείωση με τη θάλασσα. Μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η ενθάρρυνση και η καλλιέργεια της αγάπης προς τη θάλασσα σε συνδυασμό με το ιδεώδες του αθλητισμού και του φίλαθλου πνεύματος, στοιχεία τα οποία έχουν πρωτεύουσα σημασία στην ανάπτυξη και ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ατόμου. Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις του Ομίλου κατατείνουν στην εκπαίδευση παιδιών σχολικής ηλικίας σε δημοφιλή αθλήματα της θάλασσας, όπως ιστιοσανίδα, ιστιοπλοΐα κλειστού κόλπου και αργότερα ανοικτής θάλασσας, κολύμβηση, υδατοσφαίριση, κωπηλασία, αυτόνομες καταδύσεις κ.ά.

Μέσα για την επιτυχία αυτού του σκοπού του Ομίλου είναι η ίδρυση γυμναστηρίων και κάθε άλλης φύσης αθλητικών εγκαταστάσεων, η ίδρυση και λειτουργία αγωνιστικών τμημάτων (κολυμβητικού θαλάσσιου σκί, υποβρύχιας κολύμβησης, ιστιοπλοΐας κ.α), η λειτουργία εντευκτηρίου και γηπέδων άθλησης και η διοργάνωση αγώνων.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Εκτός από την κύρια ναυταθλητική εστίασή του και την συμβολή του στην πολιτιστική ζωή του νησιού, ο ΝΑΟ ΚΕΑΣ φιλοδοξεί να αναπτύξει συμπληρωματικές δράσεις που έχουν σχέση με τη θάλασσα και το περιβάλλον της. Τέτοιες δράσεις είναι ο καθαρισμός των ακτών, καθώς ο καθαρισμός από κοινού με άλλους φορείς του βυθού του Βουρκαριού και του λιμανιού της Κορρησίας. Επίσης δρομολογείται συνεργασία με τον οργανισμό HELMEPA δηλαδή την «Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος», καθώς και με την οργάνωση MedSOS για την προστασία και διάσωση της Μεσογείου.

 

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ (ΟΜΑΔΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΑΡΩΓΗΣ)

Ανάλογου ύφους δράσεις και συνεργασίες αποτελούν η εθελοντική ομάδα “NAOK-Safety@Seas” που θα αποτελείται από εκπαιδευμένα και πιστοποιημένα μέλη του ΝΑΟ ΚΕΑΣ για την παροχή βοήθειας στη θαλάσσια περιοχή του νησιού της Κέας, κάνοντας χρήση πλωτών του ίδιου του Ομίλου.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Ο Όμιλος μας φιλοδοξεί να σταθεί αρωγός του Δήμου Κέας στο πολιτιστικό τομέα αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και μορφωτικών εκδηλώσεων, μόνος ή από κοινού με άλλους συλλογικούς φορείς του νησιού.

Μεταξύ των στόχων του Ομίλου είναι και η ανάδειξη της ιδιαίτερης παράλιας περιοχής που ξεκινάει από τον προϊστορικό οικισμός της Αγ. Ειρήνης και εκτείνεται μέχρι την παραλία της Κόκκας, εκεί όπου την εποχή του ατμού το φυσικό και ασφαλές λιμάνι αποτελούσε για τα ατμόπλοια Σταθμό Ανεφοδιασμού μέσω φορτηγίδων με κάρβουνο (Κοκ). Στην περιοχή αυτή βρίσκονται διατηρητέα κτίρια συνδεδεμένα με την βιομηχανική ιστορία του νησιού, η αναστήλωση και ανάδειξη των οποίων θα συμβάλει στην ευρύτερη ποιοτική αναμόρφωση της περιοχής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από πέντε μέλη, τα οποία εξελέγησαν τον Δεκέμβριο του 2021 για τριετή θητεία. Η σύνθεση έχει ως ακολούθως:

 

Πρόεδρος: Σταύρος Γεωργιάδης
Αντιπρόεδρος: Ηλίας Δράκος
Γεν. Γραμματέας: Θεόδωρος Μιχαλακάκος
Ταμίας: Βαρβάρα Μουζάκη
Έφορος λιμένος & ναυτ/κού υλικού:    Βασίλης Βρεττός

 

Την επιστασία της ΕΦΟΡΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ έχουν οι κάτωθι:

Α΄ Έφορος Αθλητισμού: Ηλίας Δράκος

Β΄ Έφορος Αθλητισμού: Θεόδωρος Μιχαλακάκος

 

Έφορος Δημοσίων Σχέσεων: Σταύρος Γεωργιάδης

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

1) Πρόεδρος: Δημήτρης Πατητής

2) Μέλος: Γιώργος Κουντούρης

3) Μέλος: Δήμητρα Σέρβου